Nachádzate sa tu

Z rozhovoru so zahraničnou expertkou doc. Leonou Buňkovou

V rámci zmluvy o spolupráci v oblasti zvyšovania kvality vzdelávania na SPU v Nitre                                                                                                                                              

aktivita 2.1 Rozvoj spolupráce SPU v Nitre v oblasti vzdelávania s medzinárodne uznávanými expertmi pôsobí  v projekte QEDU aj zahraničná odborná pracovníčka doc. RNDr. Leona Buňková, PhD., z Technologickej fakulte Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne Je erudovanou pracovníčkou v oblasti mikrobiológie potravín (výskum látok s antimikrobiálnym účinkom na rast mikroorganizmov, štúdium mikroorganizmov ovplyvňujúcich akosť mliečnych a mäsových výrobkov, detekcia biogénnych amínov v potravinách), autorkou mnohých kvalitných vedeckých publikácií, učebných textov a riešiteľkou výskumných projektov v spolupráci so zahraničnými inštitúciami.

 

Cieľom aktivity je podporovať a rozširovať medzinárodnú spoluprácu SPU v oblasti vzdelávania s renomovanými univerzitami prostredníctvom uznávaných expertov. Špecifickým cieľom je prispôsobiť vysokoškolské vzdelávanie na SPU potrebám vedomostnej spoločnosti.

V rámci aktivity 1.17 Zvýšenie kvality v študijnom programe Bezpečnosť a kvalita potravín doc. L. Buňková spolupracuje s odborníkmi z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre – doc. Ing. Miroslavou Kačániovou, PhD.,  doc. Ing. Danou Tančinovou, PhD.,

Ing. Martinou Fikselovou, PhD., Ing. Simonou Kunovou, PhD., doc. Ing. Helenou Frančákovou, PhD.

Na základe tejto aktivity sa realizuje vzdelávanie študentov univerzity v anglickom jazyku, čím sa prehĺbi kvalita vzdelávacieho procesu na SPU a možnosť uplatnenia sa absolventov na domácom ako aj medzinárodnom trhu práce.

Cieľom uvedenej aktivity je postupná transformácia existujúceho študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín do anglického jazyka, čo bude predstavovať nástroj na zvýšenie kvality VŠ vzdelávania na Fakulte biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre, zvýšiť možnosť uplatnenia absolventov na domácom ako i medzinárodnom trhu práce a zvýšiť záujem zahraničných študentov o štúdium na FBP.

 

Výstupmi aktivity bude 1. Kompletná pedagogická dokumentácia študijného programu Bezpečnosť a kvalita potravín v jazyku anglickom

2. Vysokoškolské učebné texty Mikrobiológia potravín v jazyku anglickom 

 3. Vysokoškolské učebné texty Falšovanie a autentifikácia potravín v jazyku anglickom

4. Spracované súbory multimediálnych prezentácii (Power Point s podporou ďalších softvérových riešení), testy na preverenie získaných vedomostí.

 

„Doc. L. Buňková pôsobí v našom projekte pôsobí z toho dôvodu, lebo máme už viac ako päťročnú spoluprácu vo viacerých projektoch a v oblasti výskumu, ako aj oponovaní odborných publikácií, doktorandských dizertačných prác a habilitačných prác“ uviedla doc. M. Kačániová. Na základe projektu doc. Buňková okrem prípravy vysokoškolských učebných textov aj vyučuje vybrané prednášky študentom FBP.   

 

Renáta Chosraviová